Hoe vind je een uitdagende ICT baan die echt bij jou past? Voor een ieder gelden namelijk andere aspecten om een baan als uitdagend te kenmerken. Je wilt uiteindelijk een baan vinden waar je echt gelukkig van wordt. Niet alleen op de korte termijn maar juist ook op de langere termijn. Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk allereerst te beginnen met een goede zelfanalyse. Bijgaand een vijftal aspecten waar je alvast goed over kunt nadenken in jouw zoektocht naar de ideale uitdagende ICT baan.
Je moet eerst weten wie je bent, wat je wil en waar je voor gaat. Dus een onderzoek naar jezelf (persoon, kennis, drive en motivatie), gebruik daarvoor de onderstaande 5 aspecten voor zelfanalyse:
1) Onderscheidend vermogen
Denk na over waarin jij je onderscheidt ten opzichte van de ander. Stel een top 5 van deze punten samen en probeer voorbeelden te bedenken waar dit uit blijkt. Denk ook na over waar je minder goed in bent en benoem dit voor jezelf. Probeer dit in een andere context te plaatsen. Iedereen heeft namelijk punten waar hij of zij minder goed in is. Dit is helemaal niet erg want als je je eigen minpunten goed kent dan weet je ook in welke functie je wel of niet gelukkig gaat worden. Sommige punten kun je verbeteren en anderen kun je gewoon accepteren.
2) Comfortzone
Wanneer zit jij in je comfortzone en wil je daar wel in blijven? Het is raadzaam om voor jezelf een omgeving te bepalen die je het beste bij je past. Werk jij het liefst in een comfortabele functie, waar alles goed geregeld is, je gewoon lekker je werk kunt doen en op tijd weer thuis kunt zijn. Of werk jij liever in een zeer complexe omgeving zodat je echt kunt groeien en aan jezelf kunt werken en steeds opnieuw uitgedaagd wordt. In de ICT-wereld zijn voor beide type personen genoeg functies beschikbaar. Het is belangrijk om je echt af te vragen waar jij zelf gelukkig van wordt.
3) Jouw echte drijfveer
In alle gevallen is zichtbare motivatie, enthousiasme, passie en beleving belangrijk. Jouw drijfveer bepaalt in hoeverre voorgaande aspecten echt tot uiting komen. Stel jezelf de vraag wat jou nou echt boeit en waar jij graag je bed voor uit komt? Waarom doe jij wat je doet? Deze ‘waarom’ vraag is een van de belangrijkste aspecten voor het geluk in je werk en je carrière.
4) Ambitie
Welke rol ambieer je? Wil je als vakman de diepte in of wil je bijvoorbeeld graag leiding geven? Informeer naar mogelijkheden om datgene voor elkaar te krijgen wat jezelf voor ogen hebt. Overigens zal je je eerst altijd moeten bewijzen in de rol die je hebt of krijgt, alvorens de volgende stappen te nemen.
5) Kennis
Kennis is natuurlijk ook belangrijk bij een goede zelfanalyse. Ga goed na over welke kennis je beschikt. Denk dan niet alleen aan voor de hand liggende kennis die direct te maken heeft met jouw vak maar denk ook na over kennis die je hebt opgedaan in andere situaties. Wellicht ben je al vader (opvoeding / management) of doe je aan sport (discipline en doorzetting). Let op dat kennis is aan te leren dus laat je niet te veel leiden door wat je nu wel en niet kent.
Een zelfanalyse is meestal niet makkelijk. Vind je het moeilijk om bovenstaande aspecten voor jezelf te benoemen, ga dan in gesprek met anderen. Dat kan bijvoorbeeld met mensen in je eigen omgeving maar het kan ook helpen om met professionals in gesprek te gaan. Het voordeel daarvan is dat zij jarenlange ervaring hebben in het begeleiden en adviseren van mensen en vaak snel tot een goede analyse kunnen komen welke baan echt bij jouw past.
Wil je graag meer weten over hoe je een goede zelfanalyse kunt uitvoeren of wil je graag eens vrijblijvend in gesprek met een professional. Neem dan contact op met Eite Slootheer of mijzelf, Gerd van der Cruijsen.
Succes!
Heb je vragen over dit artikel? Neem contact op met Eite Slootheer: 06 24 60 66 50 of Gerd van der Cruijsen: 06 22 20 31 40. Je kunt ook gebruik maken van het formulier in de rechterkolom.
Dit artikel is geschreven door Gerd van der Cruijsen van LRM Group. Via deze website willen wij ICT professionals helpen aan geluk in hun werk door hen te helpen aan een uitdagende ICT baan die bij hen past.